Η δρ Μαρία Παναγιώτου γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1982 στη Λάρνακα.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου αποφοίτησε το 2004 με άριστα. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Birmingham όπου πήρε τον τίτλο MPhil (B) in Modern East Mediterranean History. Το 2017 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (PhD in Modern and Contemporary History) του Πανεπιστημίου Κύπρου με ειδίκευση στην οικονομική ιστορία.

Τον Ιανουάριο του 2024, είχε την τιμή να διοριστεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παραδίδοντας τη θέση της Επίτροπου Περιβάλλοντος που κατείχε από τον Μάρτιο του 2023.

Διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Από το 2004 μέχρι το 2022 εργάστηκε σε περισσότερα από επτά ερευνητικά προγράμματα αριστείας, συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Ξεχωρίζει η εργοδότησή της ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο «Φάκελος της Κύπρου» για την περίοδο 2007 - 2010. Στο διάστημα 2017 - 2022 εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας με καθήκοντα διδασκαλίας οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ενασχόληση της δρος Παναγιώτου με την ιστορική έρευνα αποτέλεσε βασικό πυλώνα στην καριέρα της, αποκτώντας σημαντική πείρα στην αρχειακή έρευνα και δεξιότητες στη διοίκηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων αριστείας. Ιδιαίτερα, η έρευνά της για την οικονομική ιστορία της Κύπρου, τη μελέτη του εξαγωγικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων της Κύπρου και η ανάλυση της βρετανικής δημοσιονομικής πολιτικής, ενίσχυσαν τις ικανότητές της στην ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων.

Η έρευνά της για τα λιμάνια, τα λιμενικά έργα και την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου είναι σημαντική καθώς καλύπτει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε σύμμεικτους τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως το European History Quarterly), ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με πιο πρόσφατο το Διεθνές Συνέδριο του Modern Greek Studies Association στο Τορόντο του Καναδά.

Η δρ Παναγιώτου κατάγεται από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου και διαμένει προσωρινά στη Λάρνακα. Οι γονείς της είναι ο Μιχάλης Παναγιώτου και η Ιφιγένεια Κόσσιφου. Είναι μητέρα ενός εννιάχρονου αγοριού, του Αχιλλέα Ιωάννου.