Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας, για να συμμετάσχει στις διεργασίες που έγιναν στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη θεματική συζήτηση, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, για την πολυμέρεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και γεωστρατηγικών ζητημάτων.

Στο πάνελ συμπροέδρευσαν η Ελλάδα και η Ελβετία και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Josep Borrell.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την παρέμβασή του, επανέλαβε τη σημασία της αταλάντευτης προσήλωσης στις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και τη σημασία της συλλογικής καταδίκης της παραβίασης τους από όπου και εάν επιχειρείται, κάνοντας αναφορά στην παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η συνέπεια μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα σε αυτές τις αρχές είναι εξαιρετικής σημασίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως προς την περαιτέρω ενίσχυση της πολυμέρειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των κρατών μελών. Ειδική αναφορά έγινε στους πετυχημένους μηχανισμούς των τριμερών συνεργασιών στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει και οι οποίοι προωθούν την επιδίωξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Παλάτι της Αλάμπρα, όπου έτυχε υποδοχής από τον Βασιλιά Felipe VI και τη σύζυγό του και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παράθεσε ο Βασιλιάς προς τιμήν των ηγετών των κρατών που συμμετείχαν στη Συνάντηση.

Την επομένη, 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που, επίσης, έλαβε χώρα στη Γρανάδα.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η Στρατηγική Ατζέντα 2024-2029, που αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα διεύρυνσης της Ένωσης, καθώς και το Μεταναστευτικό και θέματα επικαιρότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λόγω των θεμάτων συζήτησης. H στρατηγική ατζέντα που θα απασχολήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώ ότι θα πρέπει, ως πρωταρχικό στόχο, να επιτύχει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρατηγική αυτονομία ειδικότερα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, θέματα ενέργειας και θέματα οικονομίας. Αυτή θα είναι η δική μας προσέγγιση. Μια προσέγγιση, η οποία ταυτίζεται και με τις απόψεις και θέσεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, θεωρώ σημαντικό και το γεγονός ότι θα πρέπει να αγγίξουμε και το θέμα της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε αυτά τα κράτη μέλη, τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά την ανάγκη για περισσότερη ολοκλήρωση και αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο των «27», θα πρέπει να δούμε αυτά τα κράτη μέλη για τα οποία επιθυμούμε να επιτευχθεί η περαιτέρω ολοκλήρωση, πώς το επιτυγχάνουμε.

Την ίδια στιγμή είναι το μεταναστευτικό. Ένα θέμα, το οποίο συζητήσαμε εν εκτάσει και πρόσφατα στη Σύνοδο των εννέα Μεσογειακών Κρατών στη Μάλτα. Θα πρέπει να μας απασχολήσει και να ληφθούν αποφάσεις, ειδικότερα σε σχέση με τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της μετανάστευσης. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κατ΄ επέκταση για άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κράτη της πρώτης γραμμής.

Χθες, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων, αλλά και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο. Να σας θυμίσω ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έθεσε το θέμα της ανάγκης προόδου στο Κυπριακό –επανέναρξη των συνομιλιών– για να μπορούν να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά. Υπήρξε επαφή και με τη Νέα Υόρκη. Θεωρώ ότι η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό ενός απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών βρίσκεται σε καλό δρόμο. Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ενδεχομένως τις επόμενες των ημερών, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να έχουμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει, ως οι σχετικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την έκθεση σε σχέση με τα ευρωτουρκικά. Δεν αναφέρομαι στην έκθεση που έχουμε κάθε χρόνο σε σχέση με τη διεύρυνση. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της εντολής που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή η έκθεση ετοιμάζεται, θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου για να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου. Άρα θεωρώ ότι ο διορισμός από πλευράς Γενικού Γραμματέα θα ξεκινήσει την όλη διαδικασία που ελπίζουμε να οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, κάτι που θα επιτρέψει να δούμε και διαφορετικές ενδεχομένως εξελίξεις στα ευρωτουρκικά.»

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις που έγιναν για την Αρμενία, ο Πρόεδρος είπε: «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν, ειδικότερα στην ενότητα όπου συμμετείχα χθες, συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το ίδιο και ο Πρόεδρος της Αρμενίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Ήταν η ανάγκη να υπάρξει συνοχή, να υπάρξει αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πολύ ορθά υπάρχει και στο θέμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και είναι κάτι που άπτεται και του θέματος που αναφέραμε προηγουμένως για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό, αν επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο που όλοι λέμε, να το δούμε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να έχουμε ρόλο ως Κύπρος σε αυτές οι ενέργειες, ο Πρόεδρος απάντησε: «Είμαστε κράτος μέλος που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα. Υπάρχει και αυτή η ειδική σχέση (της Κύπρου) με την Αρμενία, όπως και της Ελλάδας, και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και αν περιμένει να υπάρξει πρόοδος στη συζήτηση για την εξωτερική διάσταση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Πρόσφατα υπήρξε θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των τριλόγων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε, και αυτή ήταν η απάντηση από πλευράς της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι σχετικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε στη συνολική εφαρμογή του Συμφώνου. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά ειδικότερα την εξωτερική διάσταση, το θέμα της αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου της μετανάστευσης είναι το μόνο που θα μας οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος».

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνόδευσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.