Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε την Παρασκευή, 1 Δεκέμβρη 2023, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που διεξήχθηκε στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Κατά την άφιξή του στο Συνεδριακό Κέντρο στο Ντουμπάι, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη καλωσόρισαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres και ο Πρόεδρος των ΗΑΕ κ. Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών κρατών που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και ακολούθως συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Δράση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, τον Αντιπρόεδρο της Γκάμπια, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στον χώρο της Συνόδου Κορυφής, για την Κλιματική Αλλαγή.

Το απόγευμα επισκέφθηκε, ανάμεσα σε άλλα, το Περίπτερο της Ελλάδας στη Σύνοδο. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα την ανασκόπηση της προσαρμογής στη Συμφωνία του Παρισιού, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή

Η πρώτη παγκόσμια ανασκόπηση πρέπει να επιδείξει ότι τα μέρη στη Συμφωνία του Παρισιού έχουν παράγει αποτελέσματα και πως θα συνεχίσουν να το πράττουν επί τη βάσει των συμφωνημένων μακροπρόθεσμων στόχων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χαιρετίζοντας την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύνοδο θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να διασφαλίσουν ότι η δυνατότητα και η εμπειρογνωμοσύνη των αναπτυσσόμενων χωρών θα ενισχυθεί με στόχο τη βελτίωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών τους για το κλίμα.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονες, σημειώνοντας ότι η ανάγκη προσαρμογής αποτελεί προτεραιότητα, και για αυτό τον λόγο γίνεται εντατική δουλειά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών και δράσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη κατανόηση και προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή, ανέπτυξε πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης από την Κύπρο, ώστε να εκπληρώσει τις εθνικές της υποχρεώσεις για το Περιβάλλον, αποτελεί παράδειγμα για το πώς η έκβαση της πρωτοβουλίας μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις χώρες της περιοχής.

Ακολούθως, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό (Εθνική Δήλωση) ενώπιον της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Κύπρος θα ξεκινήσει διάλογο με τις χώρες που αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, ώστε να προχωρήσει η δημιουργία συγκεκριμένων έργων, και να υπάρξει ανάληψη ενεργειών για την προώθηση της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει το 2024 την 1η Υπουργική Συνάντηση της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς.

Σε χαιρετισμό του ενώπιον της Ολομέλειας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σοβαρότητα της κατάστασης σε σχέση με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής απαιτεί παγκόσμια δράση για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε, ότι το μέγεθος της αλλαγής στο κλιματικό σύστημα οφείλεται σε ανθρωπογενείς ρύπους που τώρα είναι σε βαθμό πιο ψηλό από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, σημειώνοντας ότι πρέπει τα κράτη να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους ρύπους.

«Η Κύπρος», είπε, «βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και βιώνει αυτές τις συνέπειες σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες περιοχές», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μεγαλύτερης συχνότητας πυρκαγιών, ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και παρατεταμένων περιόδων ακραίων κυμάτων καύσωνα, που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών μας και το εξαιρετικό οικοσύστημα στην περιοχή μας».

Πρόσθεσε, «είναι σαφές ότι πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως, αποφασιστικά και συλλογικά».

Υπογράμμισε ακόμη, ότι «ένα παράδειγμα συλλογικής, περιφερειακής δράσης αποτελεί η Πρωτοβουλία της Κύπρου το 2019 για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με την οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη για περιφερειακές συνέργειες, με στόχο την καταπολέμηση και μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού».

Πρόσθεσε ότι τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ξεκινήσει διάλογο με τις χώρες που αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας αυτής για τη δημιουργία συγκεκριμένων έργων, καθώς και για την ανάληψη ενεργειών για την προώθηση της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι το 2024 η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει την πρώτη Υπουργική Συνάντηση για την Αειφόρο Χρήση των Ωκεανών των χωρών της Κοινοπολιτείας, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των προτεραιοτήτων και δράσεων που θα περιληφθούν στη Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη οι Κυβερνήσεις να ακούνε τις φωνές των νέων για την προστασία του Περιβάλλοντος, αφού αυτοί αποτελούν το μέλλον του κόσμου.