Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του βραβείου «Μανώλης Χριστοφίδης»
06/02/2015


Αισθάνομαι ξεχωριστή χαρά, αλλά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για τη βράβευση ενός καταξιωμένου τέκνου της πατρίδα μας, ενός σημαντικού Κύπριου επιστήμονα του οποίου η συνεισφορά στην επιστήμη και την οικονομία τιμά τη χώρα μας και αναγνωρίζεται στην Κύπρο και διεθνώς.

Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να βραβεύσουμε ένα τέτοιο άξιο τέκνο της Κύπρου, τον δρα Τάσο Κουνούδη, με το Βραβείο «Μανώλης Χριστοφίδης» της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων. Ένα βραβείο που καθιερώθηκε ως ένας θεσμός ύψιστης καταξίωσης της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου για τα επιτεύγματά της.

Καλούμαστε να απονείμουμε το Βραβείο «Μανώλης Χριστοφίδης» σε ένα λαμπρό επιστήμονα για την προσφορά του στην έρευνα, την επιστήμη και την οικονομία.

Ο δρ Τάσος Κουνούδης κατάφερε να μεταφέρει τη γνώση και τις εμπειρίες του σε μια start up εταιρεία, την SignalGeneriX, και να τη λειτουργήσει ως πρότυπο εταιρείας παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Κατόρθωσε να δώσει στην Κύπρο όλα όσα ζητούμε ως πολιτεία και ως κοινωνία από τους νέους επιστήμονές μας: Να λειτουργεί με πίστη στις γνώσεις και στις δυνατότητές του, να παράγει, να προσελκύει επενδύσεις, να εργοδοτεί νέους -καταρτισμένους επιστήμονες-, να διαπρέπει στο εξωτερικό, να έχει πατέντες στο βιογραφικό του και, βεβαίως, να μας κάνει περήφανους.

Θέλω, ιδιαίτερα να σημειώσω τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη των υψηλής τεχνολογίας «έξυπνων σωσιβίων», που μπορούν να σώζουν ζωές και να προσφέρουν ασφάλεια εν πλω, σε επίπεδα που προηγουμένως ήταν αδιανόητα.

Γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμά του, όπως και για τις δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, θα μας μιλήσει ο ίδιος στη συνέχεια, όπως πληροφορούμαι, και θα τον παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον.

Προσωπικά, θέλω να τονίσω πως η πολιτική της εταιρείας του κ. Κουνούδη στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και η στρατηγική ανάπτυξης μέσω διεθνών συνεργασιών με εταιρείες κολοσσούς, έχουν σαν αποτέλεσμα να εμπλέκεται αυτήν την στιγμή ως παροχέας τεχνολογίας και υπηρεσιών έρευνας σε έργα συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η SignalGeneriX αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές εταιρειών κολοσσών για κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Η SignalGeneriX είναι πολυβραβευμένη στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ανάμεσα σε άλλα, έχει τιμηθεί με το σήμα καινοτομίας του EUREKA που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναγνωρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υψηλής ποιότητας βιομηχανική έρευνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δρ Κουνούδης είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Association of Research Technology Organisations και εξωτερικός επιστημονικός σύμβουλος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αναγνωρίζοντας την αξία και τις ικανότητές του, η Κυβέρνησή μας επέλεξε τον δρα Τάσο Κουνούδη για να τον αξιοποιήσει σε ένα νέο νευραλγικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, στον τομέα της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων. Από τον Μάρτιο του 2014, είναι μέλος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου.

Με την ευκαιρία που μου προσφέρεται, θέλω να σημειώσω ότι η καινοτομία και η έρευνα στην Κύπρο άρχισε να είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας και τυγχάνει στήριξης από τα συγχρηματοδοτούμενα από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.

Η ώθηση της έρευνας και καινοτομίας προάγει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα και έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αποτελεί βασικό πυλώνα σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραπέρα ανάπτυξη και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και της επιστημονικής έρευνας.

Πρέπει να αναφέρω πως σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την περίοδο 2014-2020, θα διοχετευθούν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Γι’ αυτό και θέλω να καλέσω όλους, επιχειρηματίες, επιστήμονες και ερευνητές, ειδικά εσάς τους νέους που απόψε βρίσκεστε εδώ, να είστε εφευρετικοί και να μην επαναπαύεστε ποτέ. Να ερευνάτε πάντα καινοτόμες λύσεις και να επιδιώκετε καινοτόμες αναζητήσεις.

Μέσα από την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (που είναι και προαπαιτούμενο για την απορρόφηση οικονομικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), επανασχεδιάζουμε τη γενικότερη μας στρατηγική για τον τομέα της επιστημονικής έρευνας.

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα μέσα, επιχειρήσεις, επιστήμονες, και Πανεπιστήμια για δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, ώστε, όχι μόνο να ενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό και την γρήγορη ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων αλλά και να προσελκύει διεθνείς παραγωγικές επενδύσεις καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στη χώρα μας τους αξιόλογους και διακεκριμένους Κύπριους νέους και επιστήμονές μας, όπως τον δρα Τάσο Κουνούδη.

Η βράβευσή του με το βραβείο «Μανώλης Χριστοφίδης» της ΟΝΕ, τιμά τόσο την ίδια την ΟΝΕ όσο και τη μνήμη του εκλεκτού μου φίλου, συνεργάτη και συναγωνιστή στο Δημοκρατικό Συναγερμό, Μανώλη Χριστοφίδη. Είμαι σίγουρος ότι αν σήμερα βρισκόταν εδώ ανάμεσά μας, θα αισθανόταν την ίδια μ’ εμάς υπερηφάνεια για τη βράβευση του δρα Τάσου Κουνούδη.

Αγαπητέ Τάσο, σε ευχαριστώ για την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση που προσφέρεις σε εμένα προσωπικά, αλλά και στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων για την προσφορά της και την επιλογή της. Σας συγχαίρω θερμά και σας εύχομαι μεγαλύτερες επιτυχίες και περισσότερες κατακτήσεις.Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση