Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας


Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ είχαν καταρχάς κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες παρακάθησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει της άτυπης συνάντησης που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, καθώς και για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο. Τόνισε, επίσης, πως η επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα όγκο εργασίας και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019, καθώς επίσης να είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ και να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να εκπροσωπηθεί στη νέα διαδικασία και, γενικότερα, να συνδράμει ενεργά την προσπάθεια για επίτευξη περιεκτικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, όπως και τις ιδρυτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ.

Καθόσον αφορά στα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία, εάν επιθυμεί να της δοθεί η οποιαδήποτε θετική ατζέντα, είναι να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη της, κάτι το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από τη στάση της στο Κυπριακό. Επιπλέον, η όποια αποκλιμάκωση των εντάσεων που η Τουρκία προκαλεί θα πρέπει να έχει διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ακόμη ειδικότερα στο Μεταναστευτικό, που είναι εκ των θεμάτων που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του μήνα, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Κύπρο από τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους Ηγέτες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πως η αποκλιμάκωση, καθώς και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης, στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.