Ο Νίκος Αναστασιάδης ( 27 Σεπτεμβρίου 1946) είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού. Είναι νυμφευμένος με την Άντρη Μουστακούδη και έχει δύο κόρες. Εξελέγη πρόεδρος για την περίοδο 2013 – 2018, στις 24 Φεβρουαρίου 2013, με ποσοστό 57,25%. Στις Προεδρικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2018 επανεξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 56% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανανεώνοντας έτσι τη θητεία του έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.Πολιτικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προχώρησε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London.

Όντας πνεύμα ανήσυχο, η πολιτική κυλούσε στις φλέβες του από την εφηβική του ηλικία. Έτσι, στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, επί Προεδρίας του Γεώργιου Παπανδρέου.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, άνοιξε το Δικηγορικό του Γραφείο στη Λεμεσό και αναμίχθηκε, αναπόφευκτα, από την πρώτη στιγμή, με τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε επιτυχώς από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα, Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Ακολούθως, ανέλαβε δράση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πλάι στον ιστορικό ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο θεωρεί πολιτικό του πατέρα. Υπηρέτησε το κόμμα από τις θέσεις του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997, ενώ είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Στις 24 Μαΐου του 1981 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λεμεσού με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διατηρώντας την παρουσία του στο Κοινοβούλιο για 32 χρόνια.

Κατά την πολυετή θητεία του, υπήρξε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ενώ υπηρέτησε το Νομοθετικό Σώμα ως Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.

Την πενταετία 1996-2001, μάλιστα, υπηρέτησε το Κοινοβούλιο από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται, το 1997, πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Γεννημένος ηγέτης, ο Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους στα χέρια του, στις 24 Φεβρουαρίου του 2013, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας το 57,48% των ψήφων, στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Έχοντας διανύσει χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο του τόπου, ο Νίκος Αναστασιάδης κατόρθωσε ν' ανανεώσει την Προεδρική του θητεία και για την επόμενη πενταετία με ποσοστό 56% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.Σπουδές και διακρίσεις

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προχώρησε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London. Τον Φεβρουάριο του 2016 το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγόρευσε τον Νίκο Αναστασιάδη σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων:

- Με τον Μεγαλόσταυρο του Εθνικού Τάγματος του Manuel Amador Guerrero της Κυβέρνησης του Παναμά

- Με το Παράσημο του Νείλου από την Κυβέρνηση της Αιγύπτου

- Με το Παράσημο του Τάγματος του Al Khalifa του Μπαχρέιν

- Με το Παράσημο του Μεγάλου Σταυροφόρου του Τάγματος των Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου από τον πατριάρχη Ιεροσολήμων Θεόφιλο

- Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος από την Ελληνική Δημοκρατία

- Από το Βραβείο των Εθνών «Light Unto» από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τη σταθερή υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, τη διαρκή επιδίωξη ειρήνης και την ακλόνητη δέσμευσή του για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.