Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε, την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, το βράδυ, σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ελλάδας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, προς τιμή των ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων που παρίστανται στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, που διοργανώνει η Ελληνική Δημοκρατία.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Στο βιβλίο επισκεπτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε τα ακόλουθα:

«Καθώς ο απανταχού Ελληνισμός στρέφει την καρδιά και τη σκέψη του στην Εθνεγερσία του 1821, η Μεγαλόνησος συνεορτάζει την διακοσιετηρίδα, συναισθανόμενη, μέσα από την καταλυτικής σημασίας συνεισφορά που κατέθεσε στον Αγώνα, μέρος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Αποτιμώντας ως ορόσημο της εθνικής μας συνείδησης την Παλιγγενεσία, Ελλάδα και Κύπρος, 200 χρόνια μετά, πορευόμαστε υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας. Επιδιώκοντας την εκπλήρωση του δικού μας χρέους έναντι του Ελληνισμού, υπερασπιζόμαστε την επιβίωση και την πρόοδο του, έχοντας οδηγό της δικής μας πορείας, την παρακαταθήκη του οράματος των αγωνιστών του 1821 για μια πραγματικά ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του παρακάθισαν στο επίσημο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων που προσκλήθηκαν στην Ελλάδα για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στον χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ένα ηρωικό αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα ‘Ελευθερία ή Θάνατος’, απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου ‘ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά’. Ένα σύνθημα, το οποίο αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Και τούτο διότι η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν αυτή η εθνική συνείδηση που προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη μεταστροφή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, κατ’ αντίθεση της μέχρι τότε πολιτικής που υπαγόρευε η λεγόμενη Ιερή Συμμαχία, οδηγώντας στο να συνεργαστούν για την όποια έκβαση του Αγώνα που διεξήγαγαν οι Έλληνες.

Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε τον κομβικής σημασίας ρόλο της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, ιδιαίτερα με τη μάχη του Ναβαρίνου η οποία, μετά την επέμβαση των εν λόγω χωρών, σήμανε και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, εν τη ουσία την ελευθερία της Ελλάδας.

Στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος και το μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων, αλλά και όλων των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, οδηγός της δικής μας πορείας θα συνεχίσει να είναι η παρακαταθήκη του οράματος τους για την επιβίωση του Ελληνισμού και η απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η Παλιγγενεσία των Ελλήνων, ως η ευγενέστερη και κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας τους, τροφοδότησε στο πέρασμα του χρόνου την πορεία του Ελληνικού Κράτους, καθιστώντας την Ελλάδα μια σύγχρονη, ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία, αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης, πρωταγωνιστή και συνθεμελιωτή της παγκόσμιας ειρήνης.

Είναι η παιδεία και ο πολιτισμός της, οι αρχές και οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της γενναιότητας και της αλληλεγγύης που τη διαμόρφωσαν και της επέτρεψαν διαχρονικά να προοδεύει. Να διαχειρίζεται και να ξεπερνάει τις κρίσεις. Να δείχνει το σθένος, τις αντοχές, το φιλότιμο και την ανθρωπιά του λαού της. Να γίνεται παράδειγμα και έμπνευση και να κερδίζει δικαίως τον καθολικό σεβασμό των λαών.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στους απανταχού Έλληνες».

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την ομιλία της στο δείπνο, προέβη σε ειδική αναφορά στη συνεισφορά των Κυπρίων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, σημειώνοντας ότι «στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές με πιο γνωστή την ηρωική φάλαγγα των Κυπρίων που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του ΄21».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ένα ασημένιο δίσκο που απεικονίζει τη σημαία του Λόχου των Κυπρίων στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν στην Επανάσταση του 1821. Η σημαία εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.