Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Πρώτη Κυρία - Ομιλίες / Δηλώσεις
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΛΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ
ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΣΣΙΩΤΗ»
ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
-------------------------

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω αυτή την όμορφη εκδήλωση που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ομόνοια Άσσιας». Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την απόφαση τους να καθιερώσουν σε ετήσια βάση την απονομή Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τιμώντας άτομα ή σύνολα που προβάλλουν με το έργο τους τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη της ταυτότητας μας, τιμούμε τον τόπο μας.

Η επιλογή της Καλλιόπης Σπύρου ως πρώτης τιμώμενης είναι ιδιαίτερα εύστοχη αφού πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες φωνές της Κυπριακής και έντεχνης μουσικής, με επιτυχίες που αποτελούν πια μέρος της μουσικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Μια εξαιρετική λυρική σοπράνο, προικισμένη με μεταλλική φωνή που την ανέδειξε σαν την πιο άρτια ερμηνεύτρια δημοτικών και έντεχνων τραγουδιών.

Η Καλλιόπη Σπύρου από την παιδική της ηλικία έτρεφε μεγάλη αγάπη για το τραγούδι. Το ταλέντο της ξεδιπλώνεται με τη συμμετοχή της στη χορωδία των Λαϊκών Οργανώσεων Λευκωσίας και με την παρότρυνση του μαέστρου, εγγράφεται στην μουσική ακαδημία του Γιώργου Αρβανιτάκη.

Ακολουθεί η γνωριμία της με τον μακαριστό Αχιλλέα Λυμπουρίδη με τον οποίο συνεργάζεται σημειώνοντας όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες που μένουν ανεξίτηλες στο χρόνο. Διακρίνεται όπου και εάν συμμετέχει και εκπροσωπεί την πατρίδα μας σε Παγκόσμια Φεστιβάλ.

Η σπουδαιότερη της διάκριση μέσα από την 40χρονη επιτυχημένη καλλιτεχνική της πορεία είναι αναμφίβολα η αποδοχή με την οποία αγκάλιασε και αγάπησε ο κόσμος τις διαχρονικές ερμηνείες της.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ομόνοια Άσσιας» είναι άξιος συνεχιστής τις ιστορίας των Αθλητικών Μορφωτικών Συλλόγων μας με την πρωτοβουλία που ανέπτυξε. Οι Μορφωτικοί Σύλλογοι της Αριστεράς δημιουργήθηκαν την εποχή της αποικιοκρατίας όταν ο λαός μας υπέφερε όχι μόνο λόγω της καταπίεσης, αλλά και λόγω φτώχειας, εξαθλίωσης, αναλφαβητισμού, αδιάκοπης εργασίας χωρίς κοινωνική ασφάλιση και δικαιώματα.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες έδωσαν την ευκαιρία στον απλό άνθρωπο να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί, να εμπλουτίσει το πνεύμα του. Στο περιβάλλον του συλλόγου, βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι πολιτικοί, κοινωνικοί αγώνες και η πολιτιστική ανάταση.

Οι μορφωτικοί σύλλογοι έγιναν φορείς πολιτιστικής και κοινωνικής δημιουργίας και κέντρα πολιτικών ζυμώσεων. Έγιναν «σχολεία», κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, πόλοι πολιτιστικής δημιουργίας, μόρφωσης, θεατρικής παιδείας, αθλητισμού και συμμετοχής στα κοινά συμβάλλοντας, καθοριστικά, στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Δεκάδες καταξιωμένοι σήμερα άνθρωποι του τόπου μας, μεγάλοι πρωταγωνιστές των Γραμμάτων, του Θεάτρου, των Τεχνών, του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού, οφείλουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτούς τους συλλόγους.

Σήμερα ο ρόλος των συλλόγων, είναι εξίσου σημαντικός. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει οι σύλλογοι μας να εμπλουτίσουν τη δράση τους για να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει σαν κέντρα υγιούς απασχόλησης ελκύοντας τους νέους και τις νέες μας.

Σε μια εποχή όπου τα ιδανικά και οι αξίες απειλούνται και υποσκάπτονται από την εμπορευματοποίηση και τα αλλοτριωτικά φαινόμενα και η διάθεση της εθελοντικής προσφοράς μειώνεται όλο και περισσότερο, καλούμαστε να βρούμε λύσεις και να προτείνουμε εναλλακτικές πηγές ενασχόλησης για να διασφαλίσουμε την ορθή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας.

Αυτό το ρόλο μπορούν όπως αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία τους να διαδραματίσουν οι Αθλητικοί Μορφωτικοί Σύλλογοι. Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι ένα δείγμα της βαθειάς εκτίμησης και σεβασμού τόσο εμένα όσο και του Πρόεδρου Χριστόφια προς στους πρωτεργάτες ιδρυτές του Σωματείου «Ομόνοια Άσσιας», στους εθελοντές συντρόφους και φίλους που το στήριξαν σε εποχές δύσκολες και σε όλους όσοι έχουν εργαστεί για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Θα είμαστε κοντά σας, στηρίζοντας τις προσπάθειες σας για μια υγιή κοινωνία.

Συγχαρητήρια από καρδιάς για όλα όσα έχετε πετύχει. Είμαι βέβαιη ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει μέσα από το έργο του να αποτελεί σημείο αναφοράς, πνευματικό και αθλητικό πνεύμονα για τους νέους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στη σημερινή εκδήλωση όσο και σε όλες τις δραστηριότητες σας.

----------------------------


Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αρχή

© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου