Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Δελτία Τύπου
English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βελγίου
09/03/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βελγίου κ. Guy Sevrin.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Sevrin αναφέρθηκε στη μακροχρόνια παράδοση ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και τόνισε ότι θα είναι καθήκον και χαρά του να συμβάλει στην παγίωση και περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Επισημαίνοντας ότι η εντολή του συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι έχοντας την πλήρη στήριξη των Αρχών της χώρας του θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστόφια και το λαό της Κύπρου στην επίτευξη μια δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού. Το Βέλγιο, υπογράμμισε, υποστηρίζει σθεναρά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής, σταθερής, αποτελεσματικής και ευημερούσας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλές λεπτές πτυχές στο πρόβλημα και θα πρέπει να επιλυθούν από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Με ισχυρή θέληση υπάρχει πάντοτε τρόπος, είπε, να βρεθεί μια καλή και αμοιβαία επωφελής λύση.

Τέλος, ο κ. Sevrin ανέφερε ότι τόσο η Κύπρος όσο και το Βέλγιο είναι μέλη της ΕΕ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού στο κράτος δικαίου, ακολουθούν και υπερασπίζονται τα ίδια συμφέροντα και είναι στενοί συνεργάτες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν τις κοινωνίες των δύο χωρών όπως είναι το διεθνές έγκλημα, η τρομοκρατία, η μόλυνση, οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης κ.ά.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Βέλγιο είναι παραδοσιακά ένας ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Κύπρου με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας καθώς και ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταστεί το καταφύγιο της συνεργασίας και της κατανόησης μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών λαών, και μια ασπίδα προστασίας των κρατών μελών της από την πολιτική αστάθεια και την κοινωνικο-οικονομική ρευστότητα.

Το Βέλγιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ένας από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού σχεδίου, με την πρωτεύουσα του, Βρυξέλλες, όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης, αποτελεί το επίκεντρο μιας πληθώρας πολιτισμών, διατηρώντας μια μοναδική σύνθεση γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών και οι Κύπριοι πάντοτε πίστευαν ότι η πολυπολιτισμική ποικιλομορφία δεν αποτελεί μόνο πολύτιμο κληροδότημα αλλά και ακρογωνιαίο λίθο της ανθρωπότητας που πρέπει να διασφαλιστεί και να καλλιεργηθεί μέσω της ανοχής και της διαπολιτισμικής κατανόησης, με σκοπό την επίτευξη ενός καλύτερου κοινού μέλλοντος για όλους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τη βαθιά εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως το Βέλγιο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε τη συνέχιση της θέσης αρχών του Βελγίου, βασισμένης στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου στην Προεδρία ανέλαβα γενναίες πρωτοβουλίες με πρωταρχικό στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου των τελευταίων λίγων χρόνων και την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών, βλέπω ορισμένες ενδείξεις προόδου:

· Το γεγονός ότι η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

· Το γεγονός ότι άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρσι και ότι έγιναν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών.

· Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

· Το γεγονός ότι υπάρχει ένας βαθμός σύγκλισης, παρόλο που πολλά παραμένουν ακόμα να γίνουν.

Παρόλο που η προσπάθεια μου κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν η δημιουργία σύγκλισης και κοινού εδάφους βήμα-βήμα, βδομάδα με τη βδομάδα και θέμα με θέμα, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα.

Μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δεν θα καταστεί δυνατή μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Πρέπει επίσης να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για σεβασμό στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει επίσης το θέμα της ασφάλειας. Αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός. Σαν χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεων της προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα θα διευκολύνουν τις προσπάθειες της να πλησιάσει την Ένωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της.

Από μέρους μου, είμαι αποφασισμένος να μη φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης. Επίσης είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας με την απαραίτητη ευελιξία, ενώ αναμένω ότι η τουρκική πλευρά θα είναι επίσης έτοιμη να ενεργήσει αναλόγως.

Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβάλλει προτάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνθηκών συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη για πάρα πολύ καιρό. Ο λαός της Κύπρου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μας και πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο επανενώνοντας τη χώρα και το λαό μας και αποκαθιστώντας πραγματική ανεξαρτησία χωρίς ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αρχή

© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου