Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

08/07/2016

Ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε ότι «σήμερα συζητώντας τα κεφάλαια ιθαγένειας και βασικών ελευθεριών ήταν εποικοδομητική και δημιουργική. Μακάρι να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

συνέχεια...

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το θάνατο του Τζον Μπραδήμας

14/07/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο ενός από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες της διασποράς, του Ελληνοαμερικανού Τζον Μπραδήμας. Ο Τζον Μπραδήμας, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου αγωνιζόμενος και από αυτό το βήμα για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της και του Ελληνισμού ευρύτερα.

Χαιρετισμός του Προέδρου στον επετειακό εορτασμό για τα 40χρονα του ΔΗΣΥ

04/07/2016

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, Νιώθω από τη μια συγκίνηση, από την άλλη περηφάνια. Συγκίνηση διότι βλέπω ιστορικά στελέχη που πρωτοστάτησαν, που πρωταγωνίστησαν στο να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα, ένα όραμα του Γλαύκου Κληρίδη να δει τον πολιτισμένο διάλογο, τη δημοκρατία να ανθεί, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου πολίτη.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στο δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

12/07/2016

Είναι με απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπο σας Σεβασμιότατε και βαθιά εκτίμηση στο πραγματικά ιερό έργο το οποίο επιτελείτε που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Η παρουσία σας στην Κύπρο, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ανιδιοτελούς σας αγάπης την οποία επιδεικνύεται προς την χώρα μας και ιδιαίτερα τους νέους μας. Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά και οι πολίτες αυτής της χώρας, αισθάνονται την παρουσία σας, ως πατρική και ποιμαντική συνάμα. Ο σκοπός της επίσκεψης σας, είναι ιερός, αφού έχει από τη μία προσκυνηματικό χαρακτήρα, ενώ η φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία «Αγάπη δε έχω» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, αποτελεί μία ακόμη προσφορά στην οποία η συμβολή σας είναι καθοριστική.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Μογγολία

13/07/2016

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει αργά απόψε για τη Μογγολία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ με ασιατικά κράτη (ASEM), που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας Ulaanbataar στις 15 και 16 Ιουλίου. Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη μελλοντική πορεία του ASEM με επίκεντρο την προώθηση της συνδεσιμότητας για εμβάθυνση και αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, καθώς επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

12/07/2016

Διαβλέπω πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν προσπάθειες, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αποκλίσεις και να καταλήξουμε σε συγκλίσεις είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι συζητήθηκε «η Οικονομία και η ΕΕ, δύο θέματα στα οποία υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση. Υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξουν απόλυτες συγκλίσεις και προς τούτο έχουν εντολή οι Τεχνικές Επιτροπές που επεξεργάζονται το θέμα να προχωρήσουν περαιτέρω σε συζήτηση. Υπάρχει ευρεία συναντίληψη, αλλά θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα πλέον αποτελέσματα, έτσι ώστε να αποτελέσουν συγκλίσεις. Δεν θα έλεγα ότι δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να καταλήξουμε».

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στα εγκαίνια του πάρκου ΟΠΑΠ στην Έγκωμη

06/07/2016

Είμαστε εδώ με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και περηφάνια για όσους συνέβαλαν για να εγκαινιάσουμε ένα σημαντικό για την περιοχή πάρκο, ένα χώρο πρασίνου και όχι μόνον, εις μνήμην των Ελλαδιτών ηρώων του 1974 που αποκτούν σήμερα ένα δικό τους χώρο μνήμης και τιμής. Εγκαινιάζουμε ένα πάρκο που σφύζοντας από γέλιο και δημιουργία θα θυμίζει σε όλους πως για να μπορούμε σήμερα να πατούμε σταθερά σε αυτό τον τόπο και να χαιρόμαστε τη ζωή, το οφείλουμε, μεταξύ άλλων, το οφείλουμε στους αδελφούς μας από την Ελλάδα, που θυσιάστηκαν.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χανδριών

10/07/2016

Η σύγχρονη, έντονη καθημερινότητα πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να επιστρέφουμε το παρελθόν και να ανασύρουμε μνήμες και εμπειρίες από την ιστορία μας. Αποτελεί ωστόσο απαίτηση της ιστορίας, να αναξέουμε τις στιγμές όσο οδυνηρό και αν είναι αυτό, καθώς μόνο έτσι τα μηνύματα της εμπεδώνονται και γίνονται γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί για το μέλλον. Είναι με ένα σκληρό τρόπο, η επιβολή της συνείδησης μας που μας προειδοποιεί για το μέλλον, ανασύροντας τις ευθύνες του παρελθόντος.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων στη Ναυτική Βάση "Ε. Φλωράκης"

11/07/2016

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη φοβερή καταστροφή στο Μαρί, βάζουμε στην άκρη την καθημερινότητα μας. Σήμερα, είναι μία μέρα που οφείλουμε –όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο- να σκύψουμε το κεφάλι και να αναλογιστούμε γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία. Διότι όσο περνά ο χρόνος, οι μνήμες και τα δεδομένα αξιολογούνται πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια και άρα πιο αποτελεσματικά. Αλλά πάντοτε καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Σε αυτή την τραγωδία χάσαμε 13 ανθρώπους, 13 συνειδητοποιημένους επαγγελματίες, ήρωες, διότι σε αυτό εδώ το σημείο το κράτος μας επέδειξε πρωτοφανείς ανεπάρκειες, ελλείψεις και διέπραξε συσσωρευμένα και επαναλαμβανόμενα λάθη.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος παρέστη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

05/07/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε σε εκδήλωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο και τις προσπάθειες της Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην εκδήλωση.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή εγκαινίων του κατασκηνωτικού χώρου του Δήμου Λακατάμιας στα Χανδριά

10/07/2016

Όποιο παιδί είχε την ευκαιρία στη ζωή του να ζήσει στη φυσική και κοινωνική ζωή μίας κατασκήνωσης αποκτά μία εμπειρία χαράς που το συνοδεύει για πάντα. Για αυτό και θα πρέπει να είστε περήφανοι, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι, που ο Δήμος σας, δίνει αυτή την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο. Θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι μόνο και μόνο που προσφέρετε από το 2012 μία τόσο όμορφη και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου για τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού

01/07/2016

Παρά την κάποια πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στο περιουσιακό παραμένουν ουσιώδεις διαφορές είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ωστόσο ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ερωτηθείς αν συζήτησαν το περιουσιακό είπε ότι «από τα δυσκολότερα βεβαίως κεφάλαια.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή αδελφοποίησης του Ιδρύματος «Ελπίδα Κύπρου για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία» με τον «Σύλλογο Φίλων και παιδιών με καρκίνο Ελπίδα Ελλάδος»

11/07/2016

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σας καλωσορίζω φίλε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και κα Βαρδινογιάννη στην Κύπρο, ιδιαίτερα διότι μαζί θα δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας, για όλα τα παιδιά στις χώρες μας που πάσχουν ή έτυχε να γνωρίσουν την οδυνηρή εμπειρία του καρκίνου και της λευχαιμίας. Σήμερα τα δύο ιδρύματα, «Ελπίδα Ελλάδος» και «Ελπίδα Κύπρου», επισφραγίζουν με την αδελφοποίηση τους την κοινή προσπάθεια στην καταπολέμηση του παιδικού και εφηβικού καρκίνου. Δίνοντας μαζί τη μάχη ενάντια στον εφιάλτη, γινόμαστε πιο ισχυροί και ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

10/07/2016

Την ελπίδα ότι στην τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Χανδριωτών κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του περί χαμένης ευκαιρίας αναφορικά με συνεργασία των δύο κοινοτήτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σολέα, είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι στην τελική έκθεση θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει.

συνέχεια...

Παρέμβαση του Προέδρου στην ειδική συνεδρία της Συνόδου της ASEM με θέμα «Προωθώντας τις Συνεργασίες της ASEM για Μεγαλύτερη Συνδεσιμότητα»

15/07/2016

Η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε όλες της τις μορφές είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε Παρέμβαση του στην ειδική συνεδρία της Συνόδου της ASEM, στη Μογγολία, με θέμα «Προωθώντας τις Συνεργασίες της ASEM για Μεγαλύτερη Συνδεσιμότητα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ και η ASEM μέσω των πρωτοβουλιών τους και μαζί με άλλες χώρες, όπως η Κίνα με την πρωτοβουλία της για «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», προωθούν μια αξιοσημείωτη προσπάθεια για δημιουργία συνδεσιμότητας μέσω των ενδοπεριφερειακών δικτύων, έργων και πολιτικών τους σε σειρά τομέων».

συνέχεια...

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου της ΑSEM

15/07/2016

Χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων στο περιθώριο της Συνόδου της ASEM στη Μογγολία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνάντηση του σήμερα με τον Πρόεδρο της Μογγολίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μογγολίας και τρόπους ενίσχυσης τους, το θέμα που αφορά έναρξη διαβουλεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τις σχέσεις Μογγολίας – ΕΕ καθώς και ζητήματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου της ASEM.

συνέχεια...

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με ηγέτες της ΕΕ, με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας και με άλλους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ASEM, στη Μογγολία

16/07/2016

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, νωρίς σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σειρά διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την Υπατη Εκπρόσωπο, κα Μογκερίνι και τους παριστάμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προς κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

συνέχεια...

Γραπτή δήλωση του Προέδρου για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος

15/07/2016

Η σημερινή μαύρη επέτειος στρέφει τη μνήμη στην αποφράδα εκείνη μέρα του προδοτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης Κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της πατρίδας μας με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που επισώρευσε. Σήμερα τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την ελευθερία.

συνέχεια...

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας