Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Χαιρετισμός του Προέδρου στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ

18/11/2015

Με πραγματικά ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνομαι σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου στο πλαίσιο της 88ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Η περίοδος αυτή συμπίπτει με ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία που επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας προχωρεί μπροστά με σταθερά βήματα. Πριν από μερικές μόλις ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε, και επισήμως, την απόφαση της Κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο στις αρχές του νέου έτους. Αποφασίσαμε να κινηθούμε στην καθαρή λύση της εξόδου, χωρίς γεφυρωτικό πρόγραμμα, διότι έχουμε αποδείξει στους εταίρους μας και στις αγορές πως η χώρα μας μπορεί πια να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητήριων στην Πρεσβεία της Γαλλίας

18/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψε σήμερα το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε τα ακόλουθα: “Είναι με έντονη συναισθηματική φόρτιση και μεγάλη θλίψη που έλαβα τα νέα για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Σε αυτές τις επώδυνες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες τους, όπως επίσης και με τον λαό της Γαλλίας στο σύνολό του. Τέτοιες ειδεχθείς και απάνθρωπες πράξεις στρέφονται κατά της ειρήνης και αποτελούν κίνδυνο για τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους της Γαλλίας, αλλά και όλων των ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Σας διαβεβαιώνω για την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης μου και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε αυτή την τρομερή δοκιμασία που διέρχεται η Γαλλία».

Δηλώσεις του Προέδρου μετά από συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

18/11/2015

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και εύχομαι να συνεχίσει έτσι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς πώς ήταν η σημερινή συνάντηση, είπε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

συνέχεια...

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για το γήπεδο της ΑΕΚ

17/11/2015

Με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών της επαρχίας Λάρνακας είπε, χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το γήπεδο της ΑΕΚ, στην Λάρνακα. Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όσο κοινότοπο ακούγεται να λέμε πως ο αθλητισμός είναι ζωή, άλλο τόσο είναι αληθινό. Δεν έχω την ψευδαίσθηση πως ο χώρος του αθλητισμού είναι αγγελικά πλασμένος και ξέρω καλά τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ειδικότερα ο χώρος του ποδοσφαίρου.

συνέχεια...

Ο ΠτΔ και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τήρησαν μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία

17/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τήρησαν σήμερα μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Κατά την έναρξη της σημερινή συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε όλοι μάρτυρες των γεγονότων στη Γαλλία. Θεωρώ ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η δράση, γενικότερα, των ακραίων στοιχείων πλήττουν οπωσδήποτε τη δημοκρατία, πλήττουν τη σταθερότητα στα κράτη και, γενικότερα, δημιουργούν ανθρώπινη τραγωδία, χειρότερη και για τους μετανάστες αλλά και για τις χώρες που τους υποδέχονται.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας

16/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα: «Είναι με μεγάλη θλίψη που έλαβα την είδηση για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές πράξεις που συνέβησαν την Παρασκευή στο Παρίσι. Οι σκέψεις μας στρέφονται προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και προς τον γαλλικό λαό στο σύνολό του. Αυτή η βάρβαρη πράξη λαβώνει όχι μόνο τις πιο βαθιές ανθρώπινες μας αξίες, αλλά και τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών. Σας διαβεβαιώνω για την απόλυτη αλληλεγγύη της Κυβέρνησής μου, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η Γαλλία».

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

16/11/2015

Θεωρώ απαράδεκτη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά αφρόνων εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ανάλογες, καθ’ όλα απαράδεκτες, συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης. Πέραν, όμως, τούτου δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στα Εγκαίνια της Αίθουσας Κειμηλίων «Γλαύκος Κληρίδης»

15/11/2015

Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι, Αγαπητή μου Καίτη και Κώστα, Θέλω Καίτη μου πρώτα απ όλα να σε συγχαρώ και για αυτή σου την πρωτοβουλία, να χαρίσεις πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια στη Μητρόπολη Ταμασού. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Πανιερότατο Μητροπολίτη και τη Μητρόπολη που ανέλαβε να φιλοξενήσει αυτή τη σπάνια συλλογή, η οποία αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, μία όχι τόσο γνωστή πτυχή του Γλαύκου Κληρίδη: Τη σχέση του με τη θρησκεία και την Εκκλησία. Ο Γλαύκος Κληρίδης που γνώρισα, δεν ήταν ο παραδοσιακός, θεοσεβούμενος άνθρωπος. Δεν ήταν ούτε ο πιστός που ακολουθούσε κατά γράμμα, τις γραφές. Άλλωστε καμία εντολή, για κανένα θέμα, δεν ήταν γραμμένη σε πέτρα για τον Γλαύκο Κληρίδη. Ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τα πάντα γύρω του δυναμικά και με ρεαλιστική ή και επιστημονική μπορώ να πω ματιά.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

15/11/2015

Τη βεβαιότητα πως εάν συνεχιστεί η πειθαρχημένη πολιτική που ακολουθείται θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και η ανεργία και η φτώχεια, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της αίθουσας κειμηλίων «Γλαύκος Κληρίδης», στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι εφικτός ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο, είπε ότι «εάν συνεχίσουμε με πειθαρχημένη και την τακτική και την πολιτική, είμαι βέβαιος ότι - όπως μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει μια δυναμική επιτυχιών, χωρίς να λέω ότι εκλείπουν ακόμα τα προβλήματα της κρίσης όπως είναι η ανεργία και η αντιμετώπιση των ευάλωτων ομάδων - και από την κρίση θα βγούμε αλλά με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και η ανεργία και η φτώχεια».

συνέχεια...

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

14/11/2015

Καταδικάζω μετά βδελυγμίας τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων και των τραυματισμό πολλών άλλων. Τέτοιες άνανδρες πράξεις προκαλούν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και κάθε σώφρονα πολίτη. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες που έχουν στόχο αθώα και ανυποψίαστα θύματα πετυχαίνουν μόνο τη σφυρηλάτηση της θέλησης για από κοινού αποφασιστική δράση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τον συγκλονισμό μου και διά μέσου του φίλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό στο σύνολό του.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ

13/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «είναι χαρά μου που σας βλέπω ξανά. Έχουμε τόσο στενές σχέσεις, είμαστε πολύ κοντά γεωγραφικά, σε αξίες, σε συμφέροντα και στο πνεύμα. Σας καλωσορίζω και θα ήθελα να συζητήσουμε το όλο φάσμα των σχέσεών μας. Τα πάντα. Εμπόριο, ενέργεια, τουρισμό, επισκέψεις αρχηγών κρατών».

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης

13/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη χθες βράδυ από τη Μάλτα, όπου συμμετείχε στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό, στο Ισραήλ, όπου σήμερα, 13 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ από την Ιορδανία, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα μεταβούν στη Ραμάλα, όπου ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης

13/11/2015

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΠαλαιστίνηςΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη αρχικά στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αράφατ όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Γραφείο στη Ραμάλα, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αμπάς σε επίσημη τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2015 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας