Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου

21/11/2016

Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ’ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Ο Πρόεδρος αρχίζει σήμερα τον δεύτερο κύκλο συνομιλιών για το Εδαφικό με τον Μουσταφά Ακιντζί

20/11/2016

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Mont Pelerin της Ελβετίας, αρχίζει σήμερα 20 Νοεμβρίου 2016 τις διαπραγματεύσεις για το Εδαφικό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί. Οι συνομιλίες, που αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο, αποτελούν τον δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων για το Εδαφικό ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, με την πρώτη να είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στο Mont Pelerin στις 7 με 11 Νοεμβρίου 2016. Στο Mont Pelerin τον Πρόεδρο συνοδεύουν ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Δηλώσεις του Προέδρου μετά το πέρας των συναντήσεών του με Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων

19/11/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά το πέρας των συναντήσεών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς πήγαν οι συναντήσεις του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Θεωρώ πως ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές και απόλυτα δημιουργικές οι συζητήσεις, παρά τις οποίες διαφωνίες υπήρξαν, εντούτοις ο προβληματισμός ήταν μέσα στα, όχι απλώς αποδεκτά πλαίσια, αλλά μέσα σ’ ένα πλαίσιο δημιουργικό, προκείμενου να ακούσω σκέψεις, προβληματισμούς, εισηγήσεις και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι πολιτικοί Αρχηγοί, παρά το γεγονός ότι πιθανόν να είχαν τις δικές τους τοποθετήσεις, εντούτοις είμαι βέβαιος ότι ένιωσαν ότι ήταν πολύ πιο άνετοι και εγώ ο ίδιος πιο άνετος να μιλήσουμε για όσα μας προβληματίζουν».

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

18/11/2016

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην αποψινή τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κάθε τελετή αποφοίτησης είναι σημαντική γιατί σηματοδοτεί την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της κοινωνίας μας με καταρτισμένους επιστήμονες, έτοιμους να προσφέρουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τον ενθουσιασμό τους. Η αποφοίτηση, είναι αναμφισβήτητα, ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή των αποφοίτων, αλλά και μια εξίσου σημαντική μέρα για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αφού με αυτήν ολοκληρώνεται και επισήμως το ακαδημαϊκό έτος και παρέχεται έτσι η δυνατότητα στο ίδρυμα να κάνει μία συνολική αποτίμηση του εκπαιδευτικού του έργου για τη χρονιά που πέρασε.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού

18/11/2016

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, φίλης κας Λήδας Κουρσουμπά, προκειμένου να απευθύνω ομιλία στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η θετική μου ανταπόκριση αποτυπώνει την ειλικρινή δέσμευση τόσο εμού προσωπικά όσο και της Πολιτείας, στην προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο σεβασμού της εγγενούς ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελούν προϊόν της αναζήτησης διεξόδου από τις φρικαλεότητες που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στην τελετή απονομής βραβείων δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

17/11/2016

Πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία απόψε μέσα από την πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ινστιτούτου ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να παρευρεθώ και να αναπτύξω κάποιους προβληματισμούς που έχουν σχέση πρώτιστα με τη δημοσιογραφία, αλλά και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει σε ανάλογα κρίσιμες στιγμές, όπως οι σημερινές που η πατρίδα μας διέρχεται. Την ίδια ώρα θέλω θερμά να συγχαρώ τέσσερις καταξιωμένους δημοσιογράφους και θεωρώ απόλυτα δίκαιη την τιμή που τους απονέμεται απόψε από ένα καταξιωμένο Ινστιτούτο που έχει κατορθώσει να θεωρείται ως η εγκυρότερη σχολή δημοσιογράφων, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, γιατί οι δημοσιογράφοι όπως και εμείς οι πολιτικοί απαιτούν και χρειάζονται Παιδεία και χρειαζόμαστε Παιδεία.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

16/11/2016

Δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε απόψε, στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποιεί σειρά επαφών στην ελληνική πρωτεύουσα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κύριο θέμα των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, ενόψει της νέας συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στη Β’ Εθνική Σύνοδο Νέων 2016

16/11/2016

[Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου Νεολαίας και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται σήμερα μαζί σας.] Η Εθνική Σύνοδος Νέων, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2015, αγκαλιάζει και φιλοξενεί νέους από διάφορες ηλικιακές ομάδες, γεωγραφική προέλευση και κοινωνικό υπόβαθρο. Η σημερινή διοργάνωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει ουσιαστικά τις ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεισφορά των νέων στην κοινωνική ζωή. Οι δημοκρατικές διαδικασίες της Συνόδου δίνουν τη δυνατότητα στη νεολαία να καταθέσει απόψεις, να ανταλλάξει εισηγήσεις και προβληματισμούς, να προτείνει λύσεις για κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας αλλά και να συμβάλει με την ουσιαστική εμπλοκή της στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του ΠτΔ στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα δημαρχιακά. Η Λεμεσός χθες και σήμερα»

16/11/2016

Ο Βάσος Κωνσταντίνου ανάμεσα στις πολλές άλλες ιδιότητές του, είναι και συγγραφέας. Το νέο του βιβλίο με θέμα τη Λεμεσό και τα δημαρχιακά της όπως τα ονομάζει, αποτελεί μία έξοχη έκδοση, η οποία απουσίαζε από την ιστορική βιβλιογραφία της Λεμεσού. Με την ιστορική του μελέτη «Τα δημαρχιακά. Η Λεμεσός χθες και σήμερα», καταγράφει ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης της Λεμεσού, με έναν τρόπο που αναδεικνύει ταυτόχρονα με την πολιτική διάσταση των δημαρχιακών εκλογών και την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που οι εκλογικές αναμετρήσεις είχαν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας.

συνέχεια...

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας