Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Ομιλία Προέδρου σε ειδική Σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό

11/02/2016

Ομιλία Προέδρου σε ειδική Σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ΚυπριακόΚύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, Θα ήθελα προ της όποιας αναφοράς να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του Σώματος, γιατί με δική του πρωτοβουλία και ύστερα από συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πραγματοποιείται σήμερα μια ιστορική, θα έλεγα, σύνοδος της Βουλής. Μια σύνοδος που στόχο έχει την ενημέρωση του αντιπροσωπευτικότερου θεσμού της χώρας για τα όσα μέχρι σήμερα διαδραματίζονται στην νέα προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Θέλω κυρίες και κύριοι, να είμαι εξαρχής ξεκάθαρος. Δεν είναι η πρόθεσή μου ούτε να ωραιοποιήσω ή να αποκρύψω τυχόν αδυναμίες ή αρνητικά, αλλά ούτε και να δαιμονοποιήσω τα όσα καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις.

συνέχεια...

Οπτικογραφημένο μήνυμα Προέδρου για την ετήσια Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες

11/02/2016

Κυρίες και κύριοι, Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε αυτό το υψηλού επιπέδου Φόρουμ με την ευκαιρία της πρώτης ετήσιας Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες. Θα προτιμούσα περισσότερο να μπορούσα να συμμετέχω στο Φόρουμ ευρισκόμενος ανάμεσα σας. Δυστυχώς, ειλημμένες υποχρεώσεις, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεν μου επέτρεψαν να ταξιδέψω στη Νέα Υόρκη.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στον Εορτασμό του Αγίου Μάρωνα

07/02/2016

Σε αυτή την ξεχωριστή για εσάς, αλλά και για όλους μας ημέρα, είναι χαρά μου που απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες μου Μαρωνίτες. Εκφράζω τον βαθύτατό μου σεβασμό στη σημερινή ιερή αυτή ημέρα κατά την οποία τιμάτε και γιορτάζετε τον ιδρυτή και προστάτη της Συρο-Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας. Σε πνεύμα αδελφοσύνης, θέλω να σας μεταφέρω την εκτίμησή μου για όσα προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο, αλλά και στην κοινωνία μας. Μιλώντας σε αυτόν τον ιερό χώρο και ενώπιον του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου των Ανατολικών Εκκλησιών στο Βατικανό, Καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι, δεν έχω παρά να εκφράσω την αμέριστή μου στήριξη στο έργο που η Εκκλησία σας επιτελεί είτε καταπραΰνοντας τον πόνο, είτε προσφέροντας ευκαιρίες διαλόγου σε ένα περιβάλλον που το διακρίνουν τα αδιέξοδα.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου για το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης του Κυπριακού

07/02/2016

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα διεξάγουν εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη αναφορικά με το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εορτασμού για τον Άγιο Μάρωνα, στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης του Κυπριακού, είπε ότι αυτό το θέμα είναι προαπαιτούμενο για τη λύση, προσθέτοντας ότι «χωρίς αμφιβολία, αυτή την ώρα, γίνεται μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου

04/02/2016

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι απόψε στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που λόγω του βεβαρημένου του προγράμματος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Σήμερα, θα απονεμηθούν 36 Διδακτορικοί Τίτλοι και 190 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ολοκληρώνεται με επιτυχία ένας ακόμα κύκλος σπουδών, ως αποτέλεσμα έντονης προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, τόσο των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο και των καθηγητών τους. Μέσα από την υλοποίηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τους σπουδών, οι νέοι επιστήμονες, πέρα από τις δεξιότητες που αποκτούν, συμβάλλουν στην κατάκτηση και διάχυση νέας επιστημονικής γνώσης και με αυτό τον τρόπο στην πρόοδο στους τομείς της εξειδίκευσής τους.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στο Βραβείο Μόντη του Ινστιτούτου Πολιτισμού

01/02/2016

Φίλες και φίλοι, Αγαπητέ μου κ. Φωτιάδη, Είναι σπάνια η ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα. Ουσιαστικά τιμούμε μαζί δύο ανθρώπους. Τον σπουδαίο μας ποιητή Κώστα Μόντη και έναν από τους πιο πετυχημένους κυπρίους επιχειρηματίες , τον φίλο Φώτο Φωτιάδη. Δύο φίλοι. Δύο λαμπρά δείγματα αυτού του τόπου, προερχόμενα από δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους: Τον κόσμο της ποίησης, του καίριου λόγου και της αφαίρεσης, ο ένας, και τον κόσμο της ανταγωνιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο άλλος.

συνέχεια...

Χαιρετισμός Προέδρου στο Έκτακτο Συνέδριο του ΔΗΣΥ

31/01/2016

Αγαπημένες και αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες, Δεν μπορώ να αποκρύψω τη συναισθηματική φόρτιση που νιώθω επιστρέφοντας στο σπίτι μου. Η μνήμη μου πάει πίσω, 40 χρόνια πίσω όταν στο πάνθεον κάποιοι από τα ιστορικά στελέχη ήταν παρόντες για να δημιουργηθεί κάτω από την ηγεσία του πολιτικού μας μέντορα, του Εθνάρχη της παράταξης αλλά και της πατρίδας, του Γλαύκου Κληρίδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω και μέσα από ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, κάτω από μια διχασμένη κοινή γνώμη, να δώσει προοπτική και μέσα από πολιτικές ευθύνες να αποκαταστήσει την πραγματική δημοκρατία, την πολυφωνία, την ελεύθερη έκφραση και άποψη, και την ανοχή στην αντίθετη άποψη.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

29/01/2016

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή συνάντηση «ήταν αρκετά παραγωγική. Δοθέντος του θανάτου της κουνιάδας του κ. Ακιντζί ήταν σύντομη, αλλά ήταν αρκούντως παραγωγική με την έννοια ότι έχει συμφωνηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες τους επόμενους των μηνών.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ ηγήθηκαν της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

28/01/2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου ηγήθηκαν σήμερα της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε σήμερα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακάριου Γ’. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε τις εργασίες της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης «Επανενώνοντας την Κύπρο»

21/01/2016

Την πεποίθηση ότι το 2016 μπορεί να είναι το έτος όπου θα τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, νοουμένου ότι τίθενται στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικές προτάσεις και τα εμπλεκόμενα μέρη υποστηρίξουν εποικοδομητικά και εμπράκτως τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συζήτηση με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», που έγινε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Σε ομιλία του στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Ιδρυτής του Φόρουμ κ. Klaus Schwab, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε καιρό βαθιάς κρίσης στην Ευρώπη και στην περιοχή όπου βρίσκεται η Κύπρος, «εγώ και ο Μουσταφά εργαζόμαστε άοκνα για να επανενώσουμε τη χώρα μας».

συνέχεια...

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2016 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας