Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς

23/07/2014

«Eίμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση πως «όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμις της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ε/Κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις».

συνέχεια...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουκρανία

22/07/2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουκρανία. Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τα ακόλουθα: «Με πραγματικό σοκ και θλίψη πληροφορήθηκα για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πτήση MH17, στην Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων ανθρώπων. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου εκφράζω τα βαθύτατα μου συλλυπητήρια και ειλικρινή συμπάθεια στην Κυβέρνηση και τον λαό της Ολλανδίας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων».

Χαιρετισμός του Προέδρου στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση δωρεάς του Ιδρύματος Σιακόλα

21/07/2014

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την ευεργεσία από πλευράς του Ιδρύματος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα με σκοπό την ανέγερση του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευγενή χειρονομία η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της χώρας, κάτι το οποίο έχει εκ των πραγμάτων σημαντικό όφελος και για την Κύπρο εν γένει. Η εν λόγω δωρεά έρχεται αρωγός σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Ίδρυμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο το οποίο επιδιώκει μεθοδικά και αποτελεσματικά να προσελκύει και άλλους οικονομικούς πόρους, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτελέσει το σημαντικό του έργο.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή απόδοσης τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων

21/07/2014

Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, Ελληνίδες, Έλληνες, Με συγκίνηση και δέος συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής. Με φορτισμένη τη μνήμη συγκεντρωθήκαμε για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς των οποίων η τύχη αγνοείται για 40 τόσα χρόνια. Τιμούμε τις εκατοντάδες των νέων, μα και των ηλικιωμένων και των γυναικόπαιδων, που μπροστά τους η αγριότητα του εισβολέα δεν αισθάνθηκε καμιά αναστολή και δεν σταμάτησε το ανοσιουργό έγκλημά του.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση

20/07/2014

Είναι με θλίψη και πόνο ψυχής που υποχρεωνόμαστε να οργανώνουμε ακόμα εκδηλώσεις μνήμης για τις μαύρες επετείους του άφρονος πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Είναι με πόνο και θλίψη που βρισκόμαστε στην θέση να μετρούμε τις συνέπειες μιας προδοσίας ελληνόφωνων αξιωματικών και της τουρκικής εισβολής 40 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα. Σαράντα χρόνια από τότε που η αδίστακτη χούντα των Αθηνών, εκμεταλλευόμενη την παράνομη δράση και τη νόμιμη αντίδραση κράτους, ανέτρεπε τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξει τις κερκόπορτες και να επιτρέψει στην Τουρκία να βυθίσει στο πένθος την Κύπρο, να μετατρέψει από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες και να χαράξει στο ανυπεράσπιστο σώμα του νησιού μας την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της εισβολής, στον Τύμβο

20/07/2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης που διοργάνωσε το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανέφερε τα εξής: «Σαράντα χρόνια είναι αρκετά για όλους. Και για μας αλλά και για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας. Ιδιαίτερα όμως οι προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές, η διασφάλιση του μέλλοντος αλλά και γενικότερα η διασφάλιση της ύπαρξής τους στη γη που μας γέννησε, νομίζω ότι επιβάλλουν, για όσους τουλάχιστον μέχρι σήμερα αρνούνταν να το δεχθούν, και εννοώ κατά κύριο λόγο την Τουρκία και κάποιους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι η ώρα να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους

19/07/2014

Μακαριότατε, Αγαπητέ Πρόεδρε της Βουλής, Αγαπητή Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αδελφοί εξ Ελλάδος Βουλευτές, Αγαπητέ κ. Πρεσβευτή της Ελλάδας, Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, Με συγκίνηση και δέος συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής. Στους νέους που έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας το τραγικό εκείνο καλοκαίρι για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έμειναν στα χωριά τους ή δεν κατάφεραν να μετακινηθούν και τους πρόλαβε η βαρβαρότητα των τουρκικών στρατευμάτων και των φανατικών ενόπλων τουρκοκυπριακών ομάδων.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος παρέστη σε τρισάγιο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

18/07/2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, εις μνήμην των Κυπρίων και Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών και όλων των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή όπου και κατέθεσε στεφάνι.

συνέχεια...

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας