Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Χαιρετισμός του Προέδρου στην τελετή απόδοσης τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων

21/07/2014

Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, Ελληνίδες, Έλληνες, Με συγκίνηση και δέος συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής. Με φορτισμένη τη μνήμη συγκεντρωθήκαμε για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς των οποίων η τύχη αγνοείται για 40 τόσα χρόνια. Τιμούμε τις εκατοντάδες των νέων, μα και των ηλικιωμένων και των γυναικόπαιδων, που μπροστά τους η αγριότητα του εισβολέα δεν αισθάνθηκε καμιά αναστολή και δεν σταμάτησε το ανοσιουργό έγκλημά του.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση δωρεάς του Ιδρύματος Σιακόλα

21/07/2014

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την ευεργεσία από πλευράς του Ιδρύματος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα με σκοπό την ανέγερση του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευγενή χειρονομία η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της χώρας, κάτι το οποίο έχει εκ των πραγμάτων σημαντικό όφελος και για την Κύπρο εν γένει. Η εν λόγω δωρεά έρχεται αρωγός σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Ίδρυμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο το οποίο επιδιώκει μεθοδικά και αποτελεσματικά να προσελκύει και άλλους οικονομικούς πόρους, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτελέσει το σημαντικό του έργο.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση

20/07/2014

Είναι με θλίψη και πόνο ψυχής που υποχρεωνόμαστε να οργανώνουμε ακόμα εκδηλώσεις μνήμης για τις μαύρες επετείους του άφρονος πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Είναι με πόνο και θλίψη που βρισκόμαστε στην θέση να μετρούμε τις συνέπειες μιας προδοσίας ελληνόφωνων αξιωματικών και της τουρκικής εισβολής 40 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα. Σαράντα χρόνια από τότε που η αδίστακτη χούντα των Αθηνών, εκμεταλλευόμενη την παράνομη δράση και τη νόμιμη αντίδραση κράτους, ανέτρεπε τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξει τις κερκόπορτες και να επιτρέψει στην Τουρκία να βυθίσει στο πένθος την Κύπρο, να μετατρέψει από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες και να χαράξει στο ανυπεράσπιστο σώμα του νησιού μας την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της εισβολής, στον Τύμβο

20/07/2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης που διοργάνωσε το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανέφερε τα εξής: «Σαράντα χρόνια είναι αρκετά για όλους. Και για μας αλλά και για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας. Ιδιαίτερα όμως οι προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές, η διασφάλιση του μέλλοντος αλλά και γενικότερα η διασφάλιση της ύπαρξής τους στη γη που μας γέννησε, νομίζω ότι επιβάλλουν, για όσους τουλάχιστον μέχρι σήμερα αρνούνταν να το δεχθούν, και εννοώ κατά κύριο λόγο την Τουρκία και κάποιους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι η ώρα να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους

19/07/2014

Μακαριότατε, Αγαπητέ Πρόεδρε της Βουλής, Αγαπητή Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αδελφοί εξ Ελλάδος Βουλευτές, Αγαπητέ κ. Πρεσβευτή της Ελλάδας, Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, Με συγκίνηση και δέος συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής. Στους νέους που έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας το τραγικό εκείνο καλοκαίρι για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έμειναν στα χωριά τους ή δεν κατάφεραν να μετακινηθούν και τους πρόλαβε η βαρβαρότητα των τουρκικών στρατευμάτων και των φανατικών ενόπλων τουρκοκυπριακών ομάδων.

συνέχεια...

Ο Πρόεδρος παρέστη σε τρισάγιο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

18/07/2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, εις μνήμην των Κυπρίων και Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών και όλων των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή όπου και κατέθεσε στεφάνι.

συνέχεια...

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

17/07/2014

Παρατίθενται πιο κάτω οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασίαδη και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz: Σας ευχαριστώ Πρόεδρε, σε ευχαριστώ Νίκο, για την επίσκεψή σας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ στις Βρυξέλλες. Σας ευχαριστώ για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Επιβεβαίωσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

συνέχεια...

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες

17/07/2014

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου.

συνέχεια...

Χαιρετισμός του Προέδρου στη δεξίωση για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας

14/07/2014

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη Γαλλική Πρεσβευτική Κατοικία για τον εορτασμό της επετείου Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, της 14ης Ιουλίου, της ημέρας της Βαστίλης. Η 14η Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ενός γεγονότος το οποίο αποτελεί σταθμό τόσο στη γαλλική όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Η Γαλλική Επανάσταση έφερε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις: την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και του «παλαιού καθεστώτος» («ancien rιgime»), την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου από τους Γάλλους, αλλά και την ψήφιση της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Πολίτη», η οποία κατοχύρωνε τα «φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου», αυτά της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας και της αντίστασης στη βία.

συνέχεια...

Ομιλία του Προέδρου στο Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων

11/07/2014

Μακαριότατε, Σεβαστοί συγγενείς των δεκατριών ηρώων, Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, προσήλθαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους δεκατρείς αδικοχαμένους ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας, που το μαύρο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου, πριν από τρία ακριβώς χρόνια, συγκλόνισε το παγκύπριο, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό.

συνέχεια...

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑρχή

© 2008 - 2014 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας