Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου
English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
11/04/2012


Εκείνοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν να τερματίσουν το διάλογο είναι η άλλη πλευρά, είναι ο κ. Ερογλου και προς αυτούς πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε στρατόπεδα ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εκφράζω χαρά και συγκίνηση, διότι μου δίδεται η ευκαιρία και πάλι να επισκεφθώ, ενόψει των εορτών του Πάσχα, Μονάδα της ΕΛΔΥΚ.

Η ΕΛΔΥΚ διαδραματίζει ένα ιερό ρόλο στην Κύπρο, βοηθά πάρα πολύ την Εθνική Φρουρά στην εκτέλεση των αμυντικών της καθηκόντων. Είναι ένα σημαντικό στήριγμα για την άμυνα της Κύπρου Θέλω και με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, αλλά και τους εκάστοτε Διοικητές, το σημερινό Διοικητή και τα παιδιά της ΕΛΔΥΚ για αυτή την υπηρεσία και να ευχηθώ Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα όσα ευχήθηκε στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ είπε ότι «ευχήθηκα Καλή Ανάσταση και στην Ελλάδα έχοντας υπόψη τη δοκιμασία που περνά σήμερα ο ελληνικός λαός ένεκα της φοβερής οικονομικής κρίσης και κοινωνικής κρίσης που τον μαστίζει. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα. Εύχομαι και εμείς να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή το να μπούμε στον όποιο μηχανισμό στήριξης, διότι οι Κύπριοι είμαστε και λίγο καλομαθημένοι. Έχουμε υποστεί τις ελάχιστες θυσίες ως τώρα. Η Κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να μη φορτώσει βάρη της οικονομικής κρίσης που είναι παγκόσμια, επιμένω διότι κάποιοι στο τέλος θα μας πουν ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία των Lehman Brothers, όπως πάμε εδώ μέσα. Εύχομαι λοιπόν να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις. Και αυτό προσπαθούμε να κάμνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι καθηγητές διαμαρτύρονται στα κατεχόμενα για αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα από το κατοχικό καθεστώς εμποδίζοντας τους από το να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «έχουν δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να προσέχουμε και εμείς οποιεσδήποτε πράξεις, κινήσεις, οι οποίες δίνουν αφορμή, δικαιολογητικά στην κατοχική δύναμη να κάνει αυτά τα οποία καταδικάζουν οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι».

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην ενέργεια του Επισκόπου σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «όχι μόνον. Εχουμε και εμείς κάποτε τις ιδιοτροπίες και τις ιδιορρυθμίες μας εκεί στα οδοφράγματα, τα χειριζόμαστε καθημερινά,. Ευτυχώς, οι Τουρκοκύπριοι προς αυτή την Κυβέρνηση έχουν εμπιστοσύνη και μας λένε ‘έξω από τα δόντια’ για εκτροπές και ατασθαλίες που πιθανόν να γίνονται από δικούς μας ανθρώπους και τις χειριζόμαστε άμεσα. Πρέπει η κίνηση από τα οδοφράγματα, με βάση και τους Νόμους βέβαια, να γίνεται απρόσκοπτα. Να μη δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για το κατοχικό καθεστώς έτσι ώστε να μειώσει ακριβώς τη ροή ένθεν και ένθεν του οδοφράγματος. Αυτή η ροή και η συναναστροφή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σίγουρα είναι κάτι το οποίο βοηθά και τις προσπάθειες μας για λύση στο Κυπριακό, η προσέγγιση δηλαδή των δύο κοινοτήτων. Εάν αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους και πάλι στην αγκαλιά της Τουρκίας, όπως έγινε στο παρελθόν, είπα πολλές φορές ότι, είμαστε άξιοι της τύχης μας».

Σε ερώτηση για την αναφορά που έκανε μιλώντας στους φαντάρους της ΕΛΔΥΚ ότι εμείς επειγόμαστε για λύση σε αντίθεση με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «βεβαίως, και θέλω να προσθέσω και μέσω σας ότι εμείς είμαστε πανέτοιμοι – το έχουμε διαβιβάσει και στον ΓΓ του ΟΗΕ – και στη διάρκεια της Προεδρίας να συνεχίσουμε το διάλογο.

Βεβαίως ο διάλογος μπορεί να γίνει καρποφόρος και παραγωγικός εάν η τουρκική πλευρά θα δείξει κατανόηση και θα χαλαρώσει λίγο αυτή τη σκληρή, την προκλητική γραμμή που ακολουθεί.

Ναι, εμείς είμαστε έτοιμοι και στη διάρκεια της Προεδρίας – και τίποτε δεν το εμποδίζει αυτό – να συνεχίσουμε το διάλογο. Εκείνοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν να τερματίσουν το διάλογο, μελετούν δήθεν σχέδια Β και άλλα, αυτή είναι η άλλη πλευρά, είναι ο κ. Ερογλου και προς αυτούς πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο ΓΓ, γενικότερα τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αρχή

© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου