Türkçe  |  English
Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας
 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου
English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας
21/07/2010


Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν το συντονισμό, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πακέτου προτάσεων της πλευράς μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχαν σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου ο κ. Παπανδρέου στάθμευσε καθ' οδόν προς το Ισραήλ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Καλωσορίζω τον Έλληνα Πρωθυπουργό φίλο κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του στην Κύπρο. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά διότι σταθμεύοντας στην Κύπρο, έστω και για λίγο, αποδεικνύουν έμπρακτα το συνεχές και αδιάλειπτο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης της Ελλάδας για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Ευχαριστούμε, φίλε κ. Πρωθυπουργέ, για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και των φίλων της, και να ανοίξουμε, παρά τις δυσκολίες, το δρόμο της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο. Λύση που θα βασίζεται σε αρχές και θα αποτελεί έναν έντιμο και αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια και μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα δώσει την ευκαιρία μαζί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να κτίσουν το μέλλον τους στην κοινή μας πατρίδα.

Μάς δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως το φίλο κ. Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ. Έρογλου. Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι επιθυμούν λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Εμείς στην επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας, που έχει ως στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις. Επειδή επιθυμούμε να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες, ώθηση που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε συνολική επίλυση του Κυπριακού, επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό το πακέτο προτάσεων, αν γίνει αποδεκτό, θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία θα είναι θετικά και για τους Τουρκοκύπριους, και για την ίδια την Τουρκία και για τους Ελληνοκύπριους.

Προτείνουμε τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού. Το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου. Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού. Ο συνδυασμός της συζήτησης αυτών των τριών κεφαλαίων εκ των πραγμάτων θα εντατικοποιήσει και θα επισπεύσει το διάλογο.

Καλούμε επίσης την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη της πρότασης μας είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα κέρδη αυτής της πρότασης είναι εξίσου φανερά και για την Τουρκία η οποία θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι παγωμένα.

Τέλος, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτή να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε με συνέπεια στο πλευρό μας. Μάς στηρίζει απόλυτα και σ' αυτήν την πρωτοβουλία. Σήμερα αποφασίσαμε το συντονισμό, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πρότασης μας η οποία πραγματικά μπορεί να ανοίξει το δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο.

Ευχαριστούμε ξανά τον Πρωθυπουργό για την απόλυτη στήριξή του. Στο πρόσωπο του εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη στις προσπάθειες μας για λύση και επανένωση.

Φίλε κ. Πρωθυπουργέ, βρίσκεστε καθ' οδόν προς μια περιοχή της γειτονιάς μας που έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει από συγκρούσεις. Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό φάνηκε και μέσα από την κοινή μας πρωτοβουλία για προώθηση της ιδέας για αύξηση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σας εύχομαι καλό ταξίδι και κάθε επιτυχία στις επαφές σας».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε: «Χθες ήταν η τραγική επέτειος της εισβολής στην Κύπρο και η απαρχή της επί 36 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος της νήσου από τον τουρκικό στρατό. Μαύρες μέρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα που βρισκόταν τότε κάτω από την μπότα μιας δικτατορίας, στρατιωτικής και ξενόφερτης.

Με την παρουσία μου εδώ σήμερα θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό Ελληνισμό ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η επίλυση του Κυπριακού είναι για μάς προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έχω πει πολλές φορές, σε ό,τι αφορά Ελλάδα και Τουρκία ότι η Κύπρος ή θα μάς διαιρεί ή θα μας ενώνει και, βέβαια, επιδιώκουμε το δεύτερο. Η Ελλάδα, η Κυβέρνηση μου και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου.

Στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Μια λύση στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, το πακέτο προτάσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση, πρώτον, των τριών κεφαλαίων και τη διασύνδεση του εδαφικού, του περιουσιακού και του θέματος των εποίκων, δεύτερον, την πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ και τρίτον, την κυπριακή θέση για τη διεθνή διάσκεψη.

Αυτές οι προτάσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα και δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά.

Ο ρόλος της Τουρκίας, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, είναι κρίσιμος και η επίδειξη από μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα, θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος ώστε να πετύχουμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, όπως άλλωστε διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί. Θα ωφεληθούν όλοι και πρωτίστως η ίδια αφού θα επηρεαστούν θετικά και καθοριστικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της προσπάθεια.

Θα ήθελα και πάλι να σάς διαβεβαιώσω για την αμέριστη υποστήριξή μας. Με πνεύμα ενότητας, πνεύμα κατανόησης είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες όλων μας θα ευοδωθούν και η Κύπρος θα είναι πάλι ελεύθερη, ενωμένη, ασφαλής και ευημερούσα.

Από εδώ φεύγω για τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε σε στενή συνεννόηση, Ελλάδα και Κύπρος, για πρωτοβουλίες σχετικά με το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Γάζας».

Ομιλίες / Δηλώσεις Προέδρου

Δελτία Τύπου

Videos on line

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο

Προεδρικό Μέγαρο

Η Διαδικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αρχή

© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου